Afgelopen zaterdag speelden Engeland en Italië hun eerste groepswedstrijd van het WK voetbal in het Braziliaanse Manaus, midden in het Amazonegebied. Speciaal voor 4 wedstrijden heeft de organisatie van dit mondiale voetbaltoernooi dit nieuwe stadion van 47.000 toeschouwers neergezet, op de plek waar al een stadion van 40.000 toeschouwers stond. De verwachting is echter dat dit gloednieuwe stadion na dit kampioenschap weinig gebruikt gaat worden. Zo veel publiek trekt de toekomstig vaste bespeler Nacional FC namelijk niet.
Hetzelfde gaat op voor enkele voetbalstadions in Zuid-Afrika. Voetbal is daar wel populair en veel mensen houden van rugby, maar 10 stadions met gemiddeld ruim 50.000 zitplaatsen regelmatig vullen: dat valt erg tegen. Daarom is bij onder meer het Mozes Mabhida Stadion de capaciteit al snel teruggebracht: van 70.000 naar 54.000 zitplaatsen.
Kosten
Ik snap dat een organiserend land of stad moet investeren om een sportevenement op goede manier door te laten gaan. Ondanks de hoge kosten om het WK voetbal en de Olympische Spelen over 2 jaar te organiseren, beschikt Brazilië nu bijvoorbeeld wel over een betere infrastructuur: wel zo prettig gezien de vele sportsupporters. Zo reed na 14 jaar wachten vlak voor de start van het WK eindelijk de metro in Salvador. Het blijft echter discutabel in hoeverre alle voorzieningen echt nodig zijn geweest.
Bouwpakket
Ik vind echter het zonde dat voor miljoenen euro’s nieuwe stadions voor een WK voetbal moeten worden neergezet, terwijl die vaak enkele jaren later nog sporadisch gebruikt worden. Van alle ideeën voor het WK in Qatar mag er wat mij betreft 1 worden uitgevoerd: zorg voor stadions als kant-en-klare bouwpakketten, die na een toernooi ook eenvoudig afgebroken kunnen worden.
Dit is niet alleen handig voor voetbaltoernooien, maar ook tennis- en atletiekwedstrijden en zelfs concerten. Je hoeft enkel te zorgen voor een stuk braakliggend terrein om daar het stadion neer te zetten. Na afloop van het toernooi wordt dit stadion weer afgebroken om het vervolgens weer ergens anders neer te zetten.
Volkssport
Daarnaast stimuleert iedere organisatie op deze manier de lokale economie door banen te creëren, zowel voor als na afloop van het evenement. Ook is de kans veel kleiner dat stadions niet op tijd af zijn, wat bijvoorbeeld in Brazilië het geval was. Als dan de prijzen van de kaartjes ook nog wat naar beneden gaan, dan komt het WK voetbal weer waar het hoort: door en voor het volk.