Familiegeschiedenis in Delft

De Beestenmarkt in Delft, gezien van boven.Wat hebben koning Willem-Alexander en ik met elkaar gemeen? Ons beider bakermat ligt in dezelfde plaats: Delft.

Foto rechts: De Beestenmarkt in Delft, gezien van boven.

Afgelopen mei voerde mijn jaarlijkse uitje met mijn tante Joke naar deze Zuid-Hollandse plaats. Daar zijn namelijk mijn opa en oma Van Dorsten geboren, maar hun geboortehuizen had ik nog nooit gezien. Hoog tijd om daar eindelijk verandering in te brengen.

Geschiedenis van Oranje-familie

Na een cappuccino in een café aan de Grote Markt gingen we de Nieuwe Kerk in. Eerst beklommen we de 108,75 meter hoge toren via een smalle wenteltrap met bijna 400 treden, waarbij het soms wringen was om langs passanten te komen. Eenmaal boven aangekomen genoten we van het uitzicht: het was helder weer dus konden we Rotterdam en zelfs Den Haag zien liggen.

Grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.
Grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.

Weer terug beneden namen we een kijkje in de kerk. Daar is de geschiedenis van de Oranjes te zien en te lezen. Zo is er een maquette van het ondergrondse Oranje-familiegraf, omdat dit niet toegankelijk is voor het gewone volk. Wel in het grafmonument te zien, waarop Willem van Oranje ligt. Aan het begin van de kerk hangt een stamboom van de Oranjes, die terug gaat tot 1500.

Opa en oma Van Dorsten

Niet ver van deze kerk is mijn opa Jan geboren, in een bovenwoning aan de Vlamingstraat. Volgens Joke is er weinig aan het huis veranderd, althans voor zover wij kunnen zien. Dit geldt ook voor het huis aan de Van de Spiegelstraat, waar mijn oma Greet is geboren. De straten liggen ruim 1 kilometer van elkaar af. Ze trouwden in 1943 in Delft en hadden hun receptie aan de Beestenmarkt, in het eetcafé waar nu Billy Beer gevestigd is. Van boven op de Nieuwe Kerk konden we dit plein al zien, dankzij de vele bomen die er staan.

Via Oldenzaal naar Eindhoven

Mijn opa en oma hebben nooit samen in Delft gewoond. Via Doesburg en Oldenzaal streken ze uiteindelijk in de jaren 50 van de vorige eeuw in Eindhoven neer. Daar werkte mijn opa namens een architectenbureau mee aan de totstandkoming van de Technische Hogeschool, de huidige Technische Universiteit in Eindhoven.

In tegenstelling tot de diverse nieuwe gebouwen aan buiten het centrum, zoals het nieuwe treinstation, vond ik het vooral erg bijzonder om te horen dat zo weinig aan het historische centrum van Delft was veranderd. Ik hoop dat dit lang zo blijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.