Gerrit de Grote

Mijn startnummerGerrit Schulte is de beste wielrenner die ’s-Hertogenbosch heeft voortgebracht. ‘Mijn’ fietsclub CoureursClub Jeroen Bosch (CCJB) eert hem jaarlijks tweemaal. In het najaar vindt de Gerrit Schulte Classic plaats en in het voorjaar: Le Tour du Fou Pédalant.

Foto rechts: mijn startnummer

Dat was namelijk de bijnaam, die de Franse journalist Gaston Bénac in 1936 aan hem gaf: fou pédalant / fietsende gek. Schulte smeet namelijk nogal eens met zijn krachten. Desondanks behaalde hij zowel op de baan als op de weg vele overwinningen, waaronder 9 Nederlandse titels, wereldkampioen achtervolging en 1 etappe in de Tour de France van 1938: van Saint Brieuc naar Nantes.

LTFP naar Utrecht vanwege Tourstart

Met die naam in nagedachtenis opent CCJB sinds 5 jaar het wielerseizoen officieel. De 1e keer ging de tocht naar Rotterdam, toen daar de Tour startte. En vorige week zondag 12 april ging de tocht via Zuid-Holland naar Utrecht, waar dit jaar de start van de Ronde van Frankrijk plaatsvindt. Deze tocht heeft allerlei bijzondere aspecten. Zo zorgde kapelaan Patrick Kuis in de tuin van de Sint Jan voor onze inzegening en op de Parade verzorgde een schutterij met een kanonschot om 09.45 uur de start van deze tocht. Daarna volgde een tocht van 135 kilometer lang, in 1 groot peloton met volledig begeleiding van motards.

De inzegening bij de Sint Jan
De inzegening bij de Sint Jan

Met 30 km/u in Utrecht fietsen

Ondanks het grote peloton van zo’n 150 deelnemers viel de tocht af en toe niet mee. Vooral voor de rustpauze bij Schoonhoven zorgde de harde tegenwind voor gaten in het peloton. Hoewel het alleen al prachtig is om in 1 groot peloton te rijden, onder begeleiding van motards en diverse volgwagens, heb ik met name van het laatste gedeelte genoten: onder begeleiding van politiemotoren reden we Utrecht binnen met een snelheid van ruim 30 kilometer per uur.

Mijn aankomst aan de Utrechtse CroeselaanMijn aankomst op de Croeselaan in Utrecht.

Proloog Tour de France

De tocht eindigde op dezelfde plek waar de proloog van de Tour eindigt: aan de Croeselaan. Met dank aan de gemeente Utrecht konden we daarna onze fietsen in een van de hallen van de Jaarsbeurs plaatsen om uiteindelijk te genieten van de verdiende biertjes in een van de speciaal ingerichte zalen. Daarnaast ontving de Utrechtse wethouder Paulus Jansen een sjaal die de ‘Toursteden’ ’s-Hertogenbosch en Utrecht met elkaar verbindt.

Le Tour du Fou Pédalant: het blijft ieder jaar een bijzonder evenement. Volgend jaar ben ik er weer bij.

2 thoughts on “Gerrit de Grote

  • 19/04/2015 at 12:39
    Permalink

    Goed gedaan lief en gelukkig was het ook nog prachtig weer! X

  • 19/04/2015 at 20:17
    Permalink

    Prachtige bloemlezing van een geweldige tocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.