Wie is de nieuwe leider van het Nederlands elftal?

Sneijder en Robben tijdens WK-interland Nederland-Luxemburg

Als het Nederlands elftal weer succesvol wil zijn, dan dienen nieuwe leiders op te staan. Maar afgelopen vrijdag tegen Luxemburg wezen wederom de 30’ers Wesley Sneijder en Arjen Robben het team de weg. Wanneer neemt de nieuwe generatie de leiding?

Met 131 interlands in Wesley Sneijder de nieuwe recordinternational. Op 19 november 2003 was hij 19 jaar oud. In zijn 3e interland – de playoff-wedstrijd tegen Schotland voor het Europees kampioenschap – beleefde hij zijn doorbraak: hij scoorde de openingstreffer en zorgde voor 4 assists, waardoor Nederland zich kwalificeerde voor het EK Voetbal in 2004.

Samen met generatiegenoot Arjen Robben is hij nog steeds de vaandeldrager van het Nederlands elftal. Samen beleefden ze EK’s en WK’s en in 2010 maakten ze Nederland bijna wereldkampioen. De teen van Iker Casillas stond dit succes in de weg. Zo’n 7 jaar later gelden ze nog steeds als de grote leiders. Afgelopen vrijdag – ook al was dit tegen Luxemburg – namen ze het elftal op sleeptouw, onder meer  door twee doelpunten te scoren. Wat mij echter bijblijft van deze interland is dat 2 dertigers tegen Luxemburg de beste mannen van het veld waren.

Goede generaties van Nederlandse voetballers

Ik besef dat ik als voetbalsupporter en -liefhebber sinds 1988 enorm verwend ben geweest. Succesvolle generaties volgden elkaar op: eerst wonnen onder meer Marco van Basten, Ronald Koeman en Ruud Gullit het Europees kampioenschap in 1988. 10 jaar later werden onder anderen Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert en Phillip Cocu 4e op het WK in Frankrijk. En de afgelopen 7 jaar hoorde Nederland 2 keer bij de beste 3 landen van de wereld dankzij onder meer Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie.

Na het WK van 2014 in Brazilië kwam het Nederlands elftal echter in een impasse terecht, waar het nog steeds niet uit weet te komen. Eigenlijk had de nieuwe generatie – van onder anderen Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman – het roer over moeten nemen; zij spelen inmiddels bij grote Europese clubs, waarin ze een vaste waarde zijn en zelfs uitblinken. Maar in het Nederlands elftal lijken ze voorlopig vooral waterdragers.

En nieuwe talenten? Hoewel Nederland voetballand als opleidingsland bekend staat, vindt de doorstroom van nieuwe, talentvolle spelers slechts mondjesmaat plaats. Volgens een artikel uit de Correspondent komt dit mede omdat de Nederlandse jeugdopleidingen een chaos zijn: iedere hoofdtrainer heeft een andere overtuiging en de nadruk ligt te veel op het nu winnen van wedstrijden in plaats van het later winnen. Terwijl je van verliezen meer leert dan van winnen. “Elke generatie levert Nederland weer goede voetballers op”, zegt kinderpsycholoog en trainer van PSV’s Onder 10 Mauro van de Looij tegen dit onlinemedium. “Dus elke keer als een speler doorbreekt, kun je denken: zie je wel, onze jeugdopleiding werkt. Maar bij mij rijst dan de vraag: in hoeverre is datgene wat wij doen zo goed als we denken?”

Nieuwe leiders?

Als het Nederlands elftal weer succesvol wil zijn tijdens toekomstige Europese of wereldkampioenschappen voetbal, dan wordt het hoog tijd dat een of meerdere spelers van de volgende generatie als nieuwe leider(s) optreden. Dat kan bijvoorbeeld Lazio-verdediger Wesley Hoedt zijn: hoewel slechts tegen Luxemburg maakte hij in zijn 4e interland veel indruk. Geen beter moment om deze lijn door te trekken dan eind augustus in Parijs tegen Frankrijk. Daar moet Nederland winnen om kans te houden op deelname aan het WK dat volgend jaar in Rusland is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.