Met Nieuwjaarsdictee op tv

“Toen gravin Isabelle Bentinck op Koninginnedag de jaloezieën opentrok, ontwaarde zij een spektakel dat haar uitermate choqueerde: over het gemacadamiseerde plaveisel schreed de kroonprins, geëscorteerd door zijn voluptueuze eega, in een hermelijnen imitatiemantel die overduidelijk niet aan zijn verre voorzaat toebehoord had.”

Zo luidde afgelopen dinsdagavond de eerste zin van het Nieuwjaarsdictee, dat E-Way Out voor de eerste keer organiseerde. De hoofdprijs was óf een baan (als transcriptiemedewerker bij E-Way Out) óf een e-reader. Aangezien ik in beide geïnteresseerd ben, was ik ook van de partij.

Zonder illusies, overigens. Want in totaal waren 100 mensen geselecteerd om hieraan mee te doen. Ter ere van het 20-jarige bestaan kon iedereen eind vorig jaar namelijk een proefdictee maken op de site van het Tilburgse bedrijf in onder meer mobiel dicteren. Uit die deelnemers had E-Way Out 100 mensen geselecteerd, die niet alleen uit Brabant kwamen. Ook Belgen en zelfs Friezen waren van de partij.

Het strijdperk van het Nieuwjaarsdictee
Het strijdperk van het Nieuwjaarsdictee

“Wij wilden onze 20e verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan”, vertelde directeur Franka van Dommelen. “Dat vieren we nu met jullie. Maar de winnaar van dit dictee is wel erg goed met taal, dus diegene bieden we daarom een baan bij ons aan.” Dit Nieuwjaarsdictee bestond naast een dictee van 6 alinea’s uit grammaticale opdrachten zoals werkwoordsvervoegingen, contaminaties en pleonasmen ontcijferen en homoniemen ontrafelen.

Brabantse pers

Dit evenement had niet alleen de aandacht getrokken van taalvaardige baanzoekers en dicteefanatici. Ook de Brabantse pers was aanwezig: Tilburg TV, Omroep Brabant en het Brabants Dagblad. “Het is bijzonder dat een bedrijf een dictee organiseert en de winnaar hiervan een baan aanbiedt”, aldus Omroep Brabant-verslaggever Joachim van Maaren, die mij later voor tv- en website-item nog enkele vragen stelde.

Na afloop van het dictee ging de jury direct alle antwoorden nakijken. Diezelfde avond kregen we namelijk de uitslag te horen. In de tussentijd hadden wij de mogelijkheid om bij te komen van onze inspanningen, onder het genot van een hapje en een drankje. Daarnaast was er een boekenruilbeurs: je kon oude boeken meenemen en deze ruilen tegen ‘nieuwe’ boeken.

Boekenruilhandel tijdens Nieuwjaarsdictee
Boekenruilhandel tijdens Nieuwjaarsdictee

E-Way Out had echter het aantal deelnemers onderschat, want het nakijken liep bijna een uur uit. Daarna riep Van Dommelen eerst de eerste inschrijver en vervolgens de top-10 naar voren. Zoals gezegd had ik geen illusies om te winnen en dat gebeurde ook niet. Ik had ook geen plaats bij de beste tien, maar het was leuk om zo’n evenement een keer mee te maken.

Toen was mijn vel nog leeg.
Toen was mijn vel nog leeg.

Terechte winnaar

De winnaar, Pieter van Diepen uit Leiden, had slechts 6 fouten. Hij koos echter niet voor de baan, maar voor de e-reader. “Over een paar maanden ga ik met pensioen. Maar ik wil jullie wel altijd gratis taaladvies geven.” In 2010 won hij nog Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.