Onverwachte gebeurtenissen zorgen bijna altijd voor bijzondere verhalen. Zo ook afgelopen zaterdagavond, toen Rick en ik rond 21:00 uur het Bossche cafĆ© Mān Tante betraden. Een mooie kroeg, met veel aandacht voor speciaal bier. Niet voor niets prijkt rechts aan de muur een groot schoolbord met daarop allerlei soorten bier uit binnen- en buitenland, die hier geschonken worden. Prima plek dus om van een echt goed biertje te genieten.
De keuze viel op een De Koninck ā āeen bollekeā, zoals Rick het bestelt ā die we ons prima lieten smaken. Toen we even later aan een van de tafels zaten, verscheen de barman met twee kleine glazen met bier. āZijn jullie in voor een kleine proeverij?ā, vroeg hij, terwijl hij twee kleine glazen met bier neerzette.Ā āGraag hoor ik welke jullie voorkeur heeft.ā Daarna dook hij weer achter de bar.
Ik had netĀ een slok De Koninck genomen dus wachtte even, maar Rick liet zich die mogelijkheid niet ontnemen. Hij pakte nieuwsgierig een van de twee glazen en testte als een gediplomeerd bierproever het goudgele vocht dat zijn mond binnensijpelt. Daarna zette hij het glas neer om de smaak op hem in te laten werken. In de tussentijd had ik het andere ātestglasā al gepakte en volgde zijn voorbeeld. Daarna proefden we beiden de andere optie. Een duidelijk verschil en onze keuze stond direct vast.
Die keuze maakten we kenbaar toen de barman weer naar ons kwam. āEen logische keuzeā, vond hij. āZoals jullie hebben gemerkt is de ene gewoon pils. De ander is Mort Subite Witte Lambik met spontane gisting. Tijdens het gisten zijn de ramen opengezet, waardoor er wilde gisten uit de buitenlucht binnenkomen. Deze zetten de suikers in alcohol om. Een typische brouwtechniek, die bijna alleen in de Zennevallei bij Brussel wordt toegepast. Deze bieren heten Lambik of Geuze, wat oud-Lambik betekent.ā
De winnaar tijdens deze kleine bierproeverij? Zoals verwacht mag worden, viel onze keuze op de laatste. Mort Subite Witte Lambik: heerlijk, fris en fruitig.
Ā